Zoeken

FAQ’s

Heb je nog vragen na het lezen van onze website? Hier vind je waarschijnlijk het antwoord terug.

Ben je al lid bij Cozywheels? Aarzel dan niet om eens in onze handleiding die op my.cozywheels staat te kijken.

Allereerst kan je je eigen verzekeraar contacteren met de vraag of autodelen toegestaan is. Indien dit niet mogelijk is, kan je gebruik maken van de autodeelverzekering voor Cozywheelers. Bij deze verzekering is er geen bonus malus. De bonus malus is standaard nul en wijzigt niet in de loop van het contract. In geval van een ongeval door een Cozywheeler zal de bonus-malus van de eigenaar niet veranderen. Voor vragen over deze verzekering kunt u contact opnemen met onze makelaar Group Casier.

De verzekeringskosten kan je ook in onze rekentool ingeven. Op die manier worden deze kosten ook gedeeld met de deelgroep. 

Wil je een voertuig op Cozywheels gebruiken? Vraag dan aan de eigenaar van het voertuig of hij/zij een deelverzekering heeft.

Indien je als particulier een salariswagen van het werk hebt, dan kan je deze niet gaan delen met anderen. Dit staat waarschijnlijk zo vermeld in het contract dat je ondertekend hebt.

Indien je een zelfstandige of een werkgever bent, dan is het waarschijnlijk wel mogelijk om het voertuig met anderen te delen. Neem eens een kijkje op Cozywheels voor bedrijven voor meer informatie.

Wat wij met Cozywheels doen, is het vergemakkelijken van het autodelen onder buren. Uiteraard kan je ook zelf met je buren de auto delen. Kies je toch voor ons platform, dan bieden wij jou een reservatiekalender, contactgegevens van geïnteresseerde autodelers, een rekentool, automatische facturatie, voorbeeld contracten en reglementen, voordelen bij steden en gemeentes, en een autodeelverzekering aan.

Ga naar de kaart met Cozywheelers, selecteer het type voertuig dat je wil delen en vul je adres in om op zoek te gaan naar voertuigen in jouw buurt. Klik op de icoontjes om de gegevens van de eigenaar, wagen, gebruiker… terug te vinden. Heb je een mogelijke gebruiker/voertuig gevonden? Neem dan contact op met hen. Let wel: enkel wanneer je lid bent, kan je de contactgegevens zien. 

Als jullie tot een akkoord gekomen zijn, kan de eigenaar je toevoegen aan het voertuig en kan je beginnen delen!

Is er nog niemand in jouw buurt? Bestel dan wat promotiemateriaal en verspreid het in jouw buurt.

Lidmaatschap van Cozywheels kost €25 per jaar. Gebruikers betalen ook een bedrag aan de eigenaar voor het gebruik van hun voertuig. Het tarief verschilt per voertuig en wordt bepaald door de eigenaar. Het tarief dekt de werkelijke kosten van het voertuig, maar staat de eigenaar niet toe winst te maken. Zie tarieven voor voertuigen.

Voordat iemand lid van jouw deelgroep wordt, raden wij aan om even af te spreken. Zo kan je elkaar leren kennen en het contract en huishoudelijk reglement overlopen en ondertekenen. Zorg ervoor dat er in het huishoudelijk reglement iets vermeld staat over wanbetalingen. 

Het standaardcontract tussen de eigenaar en gebruiker is juridisch bindend en kan gebruikt worden in geval van betwisting door één van de partijen. Om jezelf te beschermen tegen dergelijke situaties raden we je aan om bij het starten met delen enkele duidelijke afspraken te maken in verband met gebruik van de wagen. Indien je dit wilt, kan een nieuwe gebruiker ook direct een voorschot betalen op zijn/haar toekomstige ritten.

Allereerst lijkt het ons goed om in te zetten op promotiemateriaal. Je kan promotiemateriaal bij ons bestellen of downloaden van de siteJe kan ook eens contact opnemen met jouw lokaal bestuur om te vragen of zij particulier voertuigdelen in de kijker willen zetten. Dit door bijvoorbeeld bepaalde voordelen, zoals een parkeervergunning, aan te bieden.

Aarzel zeker niet om met ons contact op te nemen. Samen gaan we op zoek naar de beste manier om Cozywheels in jouw buurt te gaan boosten. 

Ben je gebeten door het autodeelvirus? Dan kan je ook ambassadeur worden. Bij Cozywheels kan je ons met allerhande zaken helpen, gaande van het geven van infosessies, het bemannen van infostanden, maar ook het delen van kennis en ervaringen. Kortom voor ieder wat wils! Contacteer ons indien je interesse hebt.

Wij hebben verschillende soorten promotiemateriaal in de aanbieding:

  • Posters
  • Brochures
  • Flyers waarmee je naar een deelgroep op zoek kan gaan
  • Stickers voor op de auto


Bestel of download het promotiemateriaal.

Je kan ons platform gebruiken voor het delen van een wagen in mede-eigendom. Zo kan je gewoon gebruik maken van onze reservatiekalender, de kaart met Cozywheelers, autodeelverzekering,… en hebben wij een voorbeeldcontract en -huishoudelijk reglement specifiek voor mede-eigendom. 

Enkel bij de automatische facturatie is de software van Cozywheels aangepast naar de traditionele situatie met één eigenaar. Aan het einde van de maand moeten de gebruikers een bedrag betalen aan de eigenaar, gebaseerd op de gekozen kilometerprijs. 

Er zijn heel wat verschillende vormen van mede-eigendom, waardoor elke deelgroep de betalingen anders organiseert. 

Indien er twee eigenaars zijn en de rest gebruikers, zou je het volgende kunnen doen: Één iemand van de deelgroep is eigenaar op het Cozywheels platform en ontvangt al de betalingen. Daarna stort deze persoon de helft door naar de andere eigenaar. Een andere mogelijkheid is het creëren van een bankrekening voor het deelvoertuig en deze gebruiken voor de keuring, reparaties, tanken, etc. 

Ook zou je de kilometerprijs op 0 euro kunnen zetten. Elke maand krijgen de gebruikers dan een overzicht van het aantal kilometers dat ze gereden hebben. Op basis daarvan kunnen jullie dan zelf berekenen wie hoeveel an wie moet betalen.

Laat gerust weten in welke situatie jullie zitten en dan kijken we samen wat de beste oplossing is.

Je moet 18 jaar zijn om lid van Cozywheels te worden. Maar daarnaast hebben verzekeringen ook hun eigen voorwaarden. Bij Cozywheels kan de eigenaar zelf kiezen bij welke verzekering hij/zij zit, dus je informeert best even bij de verzekering zelf of dit mogelijk is.

Maak je gebruik van de VIVIUM-verzekering via Group Casier? Dan kan je meer informatie in de brochure vinden. 

Als de verzekering dit toelaat, vraag je best ook toestemming aan de eigenaar van de deelauto. Cozywheels is namelijk gebaseerd op onderlinge afspraken.

Het is zeker mogelijk om je elektrische wagen te delen via ons platform. Je kan gebruik maken van de reservatiekalender, kaart met Cozywheelers, de automatische facturatie, etc. 

Wij hebben op ons platform een rekentool die voor jouw voertuig een correcte kilometerprijs berekent. Deze kilometerprijs bevat alle kosten (brandstof, verzekering, onderhoud,…), maar de rekentool is voorlopig niet aangepast aan elektrische wagens. 

Indien je hierin interesse zou hebben, kunnen wij een voorbeeldberekening van de kilometerprijs voor een elektrische wagen doorsturen. Er zijn namelijk al deelgroepen met een elektrisch voertuig in Cozywheels. 

Laat gerust weten als je hier nog verdere vragen over hebt.

Wat er dan gebeurt, hangt af van het soort verzekering dat je als eigenaar hebt. We raden sterk aan om een deelverzekering te nemen. Dat kan via Group Casier of via een andere maatschappij. Het voordeel van de VIVIUM verzekering van Group Casier is dat er geen bonus malus is. De bonus malus van een autodeelverzekering is altijd standaard nul en wijzigt niet wanneer er zich een schadegeval heeft voorgedaan. 

Wordt een bepaald geval niet door de verzekering gedekt? Zorg er dan voor dat de situatie goed uitgelegd staat in het huishoudelijk reglement. Het is belangrijk dat het voor de deelgroep duidelijk is waarvoor de auto verzekerd is en wat er gebeurt in geval van ongeluk/schade.

Veel deelgroepen bestaan uit 1 eigenaar die een wagen ter beschikking stelt en dan een aantal gebruikers die van die wagen gebruikmaken. Om bovenstaande situatie te voorkomen, is het ideaal om aan 2 of meerdere voertuigen toegevoegd te worden.  Op die manier kan je 1) het beste voertuig voor de situatie kiezen en 2) is er minder kans dat de wagen in gebruik is wanneer je die nodig hebt.

Komt bovenstaande situatie toch voor, dan hebben we bij Cozywheels de mogelijkheid ontwikkeld om de urgentie van je reservatie aan te tonen. Heb je de wagen nodig om boodschappen te doen, wat bijvoorbeeld ook een dag later kan, dan kan je dit aanduiden bij de reservatie. Op die manier kan iemand anders uit de deelgroep jou contacteren bij een noodgeval.

Van zodra je één of meerdere personen gevonden hebt om je voertuig mee te delen, zijn er enkele praktische zaken die je moet regelen. Volg de volgende 3 stappen en je bent vertrokken!

  1. Bepaal de prijs: Als eigenaar moet je de kilometerprijs voor de gebruikers berekenen. Wie een fiets deelt, zal een prijs per halve dag bepalen. Hiervoor kan je gebruik maken van de rekentool van Cozywheels. Je kan ook een waarborg bepalen die je Cozywheelers bij de start van het delen aan je bezorgen (tussen de €25 en €200, afhankelijk van het type voertuig). Deze kan je gebruiken in geval van kleine schade of wanbetaling (we willen je geruststellen, dit komt weinig voor in een deelgroep).
  2. Verzekering: Zorg ervoor dat je een deelverzekering hebt.
  3. Praktische afspraken: Maak enkele praktische afspraken tussen jou en de gebruikers. Gebruik ons huishoudelijk reglement en contract als voorbeeld om deze praktische zaken op papier vast te leggen. Zo heb je alles duidelijk op papier staan om misverstanden te voorkomen. Je kan ze vinden onder het tabblad ‘hulpdocumenten’ nadat je hebt ingelogd.

Ja, dat kan. Bij Cozywheels zijn er twee soorten kosten die je met het mobiliteitsbudget kan betalen.

  1. Jaarlijks lidgeld
  2. Gebruikskosten aan de eigenaar

Indien jouw werkgever hiermee akkoord gaat, kan je bovenstaande kosten met het mobiliteitsbudget bekostigen. Voor het jaarlijks lidgeld ontvang je een bewijs van lidmaatschap, dat je bij de werkgever kan indienen. Voor de gebruikskosten ontvang je op maandelijkse basis een afrekening, die aan de eigenaar van het voertuig te betalen is. Ook deze kan je bij de werkgever indienen.